Skip to main content

Marian Mudder

“Ik heb altijd van het leven gehouden, maar dankzij EFT ben ik er nu niet meer bang voor.”

- Marian Mudder -

Door Laura Fobler

Mudder Marian Wat ik eerder had willen weten vierkant

Het is mij niet ontgaan dat Marian Mudder een boek geschreven heeft waar EFT in besproken wordt, want ik heb diverse cliënten gekregen die hebben aangegeven haar boek gelezen te hebben en daarna op zoek gingen naar een EFT-professional. Ik voel me bevoorrecht dat ik vanuit mijn rol als voorzitter van Stichting EFT uitverkoren ben om een persoonlijk gesprek met Marian Mudder te voeren.

Veel mensen kennen Marian als actrice, maar sinds haar laatste boek weten nu veel meer mensen dat Marian ook EFT-professional is, met een eigen praktijk in Amsterdam.

Het is woensdagmiddag, midden in Amsterdam. Ik zie haar aankomen op de afgesproken plek en herken haar meteen. Het voelt vertrouwd, alsof we elkaar al jaren kennen. Wat volgt is een persoonlijk en inspirerend gesprek. Op zich niet vreemd, want we delen een passie die een grote rol speelt in het leven van ons beiden: Emotional Freedom Techniques.

Marian vertelt over haar eerste boek, getiteld ‘Sofasessies’, waarin ze bespreekt wat er allemaal niet (voldoende) geholpen heeft om haar angsten te overwinnen en de voorstelling ‘Sofasessies’ waar ze het theater mee in ging.

Marian heeft bijna 30 jaar lang zo’n beetje alle therapieën gevolgd die er te vinden waren totdat ze via een cliënt (Marian is namelijk ook coach) in aanraking kwam met EFT. Zij vergezelde haar cliënt bij de EFT-sessie. Het zien hoe EFT in zijn werk ging, zorgde er onmiddellijk voor dat zij dit ook als professional wilde leren. Als ik haar vraag wat EFT voor haar ‘anders dan anders’ maakt (zij kan immers als geen ander een vergelijking maken) is haar antwoord kort en krachtig: “EFT is het enige wat bij mij echt permanent gewerkt heeft. Al het andere hielp in het beste geval eventjes, maar steeds weer kwamen mijn angsten terug. Ik heb altijd van het leven gehouden, maar dankzij EFT ben ik er nu niet meer bang voor.”

Het was dus niet gek dat ze besloot om een boek te schrijven over wat haar uiteindelijk wél geholpen heeft. In het boek getiteld ‘Wat ik eerder had willen weten’, dat vooral bedoeld is als zelfhulpboek, deelt ze ook haar eigen heel persoonlijke verhaal. Ik ben een enorm slechte interviewer, want ik moet haar bekennen dat ik haar boek nog niet heb gelezen, maar ik hoor van
cliënten terug dat zij heel veel herkennen uit haar persoonlijke ervaringen en mede daardoor enorm geïnteresseerd zijn om te ontdekken wat EFT nu precies is. Ook praten we over de vele mensen in onze maatschappij die vooral in hun hoofd wonen en vaak allergisch zijn voor alles wat maar op therapie of coaching lijkt. “Precies die doelgroep probeer ik met mijn boek te bereiken, want juist zij hebben het vaak zo hard nodig. Dat is ook de reden waarom maar 1 hoofdstuk specifiek gewijd is aan EFT, want het is niet de bedoeling deze doelgroep af te schrikken.”

We bespreken verder hoe de meeste mensen volledig onderschatten welke rol stress in hun leven speelt en hoe de jongere generaties zo geneigd zijn om hun stress te verdoven met alcohol of andere middelen. “Zelf ben ik echt niet heilig”, bekent Marian. “Ik heb echt wel middelen uitgeprobeerd in mijn leven, maar het echt permanent verlost zijn van je stresspatronen is op geen enkele manier te vergelijken met het compleet verdoofd zijn door allerlei middelen. Je kunt met EFT van je stresspatronen afkomen terwijl je geest tegelijkertijd volledig helder blijft. Wat zou het fantastisch zijn wanneer nog veel meer mensen EFT gaan ontdekken, want ik gun het iedereen om zich emotioneel zo vrij te voelen!”

Ik ben ontzettend blij met het feit dat EFT steeds meer bekendheid krijgt en het boek van Marian Mudder levert hier ook voor mij merkbaar een aanzienlijke bijdrage aan.

Het was een feest om Marian persoonlijk te hebben leren kennen. Onderweg naar huis loop ik
eerst nog even langs de boekwinkel.