Skip to main content
  • Wat is EFT?

Stress kan vele lichamelijke, psychische en emotionele klachten veroorzaken. EFT is een veilige methode waarmee deze problemen effectief en relatief snel kunnen worden opgelost. Ontelbare praktijkvoorbeelden hebben aangetoond dat EFT een zeer effectieve techniek is voor het behandelen van angsten, ernstige trauma's en zelfs PTSS. Hiervoor zijn in de regel beduidend minder sessies nodig dan reguliere therapievormen en de kans dat de klachten terugkomen is klein.

Resultaat en bruikbaarheid

Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in een lift of naar een feestje. Je slaapt weer beter. Je prestaties en concentratie verbeteren. Je kunt meer genieten van het leven.
EFT is toe te passen bij emotionele of psychologische problemen, zoals angst en fobieën, somberheid en depressie, psychosomatische klachten/lichamelijke klachten, persoonlijke ontwikkeling, belemmerende overtuigingen, leerproblemen en het verbeteren van sportprestaties etc. Gary Craig, grondlegger van EFT, zegt: “Try it on everything!”.
EFT heeft bij het overgrote deel van de mensen effect. Het effect is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de soort klachten en de complexiteit ervan.
Als je start met EFT weet je al heel snel of het ook voor jou werkt, mits het goed wordt toegepast. Het is goed om je te realiseren dat je met EFT als zelfhulpmethode niet altijd dezelfde resultaten behaalt als samen met een gekwalificeerd EFT-professional.

Specifieke klachten vergen soms wat extra’s

Bij onder andere ernstige psychiatrische problematiek, dementie, delirium, zwakzinnigheid, sommige vormen van autisme is het aan te bevelen dat de EFT-professional naast een opleiding in EFT ook gespecialiseerd is in de betreffende klacht.

Geschiedenis van EFT

EFT is ontwikkeld door de Amerikaan Gary Craig in 1993 op basis van Thought Field Therapy van Roger Callahan. Inmiddels wordt EFT over de hele wereld toegepast. Lees meer over de geschiedenis.

Theorie en wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende verklaringen voor de werkzaamheid van EFT.
De theorie van de grondlegger, Gary Craig, is gebaseerd op de klassieke Oosterse geneeskunde. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat ziekte en emotionele klachten een verstoring in het energiesysteem zijn. Door het kloppen op de acupunctuurpunten wordt het energiesysteem in balans gebracht en verdwijnen de klachten. Inmiddels weten we dat het kloppen een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel.

Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed, verbindingen in het brein veranderen, de werking van je immuunsysteem wordt verbeterd.

Op deze website is ook een overzicht te vinden van het meest relevante onderzoek naar EFT.