Skip to main content

Geschiedenis van EFT

Rond 1980 was Mary onder behandeling voor haar ernstige watervrees bij dokter Roger Callahan. Na 8 maanden behandeling met traditionele psychotherapeutische technieken was er nog niet of nauwelijks vooruitgang geboekt. .

Tijdens een sessie vertelde Mary dat ze erg misselijk werd als ze dacht aan water. Callahan, geschoold in Chinese geneeskunde en acupunctuur, vroeg Mary met haar vinger te kloppen op het meridiaanpunt dat hoort bij de maag. Tot verbazing van hen allebei verdween de misselijkheid. Sterker, ook de angst voor water bleek over te zijn, definitief.
Dr. Callahan ontwikkelde op basis van deze ervaring Thought Field Therapy (TFT). Een therapie, die bestaat uit verschillende protocollen, volgordes van het kloppen op acupunctuurpunten voor verschillende klachten.

HET BEGIN VAN EFT

Gary Craig, ingenieur, coach en NLP-Master werd één van de studenten van dr. Callahan. NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en is een geheel van technieken waarbij inzicht uit de taalpsychologie, gedragstherapie en hypnotherapie worden gebruikt.

Hij stelde kritische vragen en vroeg zich af of het nodig was om de verschillende lastige protocollen te volgen. Door veel testen ontwikkelde Gary Craig uiteindelijk het basisrecept om emotionele en lichamelijke klachten te behandelen: Emotional Freedom Techniques.

Gary Craig vond dat de resultaten die te behalen vielen met EFT voor iedereen beschikbaar moesten zijn en stelde zijn handleiding gratis beschikbaar. In 1995 ontstond de eerste videocursus.

Ook was iedereen vrij om creatief om te gaan met het recept van EFT om zo verbeteringen aan te brengen.

NIEUWE VORMEN VAN EFT EN GOLD STANDARD EFT

Omdat het iedereen vrij stond een cursus EFT te geven en eigen varianten te ontwikkelen ontstond er onduidelijkheid over wat EFT nu was. Om duidelijkheid te verschaffen en zijn eigen methode af te bakenen ontwikkelde Craig 'Gold Standard EFT'. Hiervan biedt hij nog steeds een gratis handleiding aan. Deze is te downloaden op www.emofree.com.

Meerdere mensen ontwikkelden vanuit EFT hun eigen methode. Karl Dawson bijvoorbeeld ontwikkelde Matrix Reimprinting.