Skip to main content
  • Wetenschappelijk onderzoek

HOE ZIT HET MET DE WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING?

Het duurt meestal tientallen jaren en duizenden onderzoeken voordat geclaimd kan worden dat een bepaalde methodiek of behandelmethode wetenschappelijk onderbouwd is (‘evidence based’). Die onderzoeken moeten door veel verschillende centra uitgevoerd zijn in meerdere landen en de resultaten moeten elkaar bevestigen. Zover zijn we nog niet met EFT. Er zijn wel vele ‘case reports’ over positieve resultaten te vinden.

De wetenschappelijk onderbouwing groeit echter gestaag en steeds meer (universitaire) onderzoekscentra in het buitenland doen onderzoek naar EFT. 
Voorbeelden zijn: Harvard Medical School, University of California, JFK University (allen VS), Staffordshire University (VK), Lund Universiteit (Zweden), Ankara Universiteit (Turkije), Santo Tomas Universiteit (Filippijnen), Cesar Vallejo Universiteit (Peru), Bond Universiteit en Griffith Universiteit (beiden Australië) en ook andere centra zoals het Walter Reed Military Medical Center (VS) en Lister Hospital (VK).
Tot nu toe (maart 2024) zijn er wereldwijd 398 publicaties beschikbaar.

In de literatuurlijst “Wetenschappelijke onderbouwing EFT" van opleidingsinstituut Novet, geüpdatet maart 2024, zijn 57 publicaties opgenomen die voldoen aan een aantal belangrijke kwaliteitskenmerken. 
In deze shortlist vind je:

  • Case study: 2
  • Uncontrolled outcome study: 5
  • Randomized Controlled Study with Limited Generalizability: 9
  • Randomized Controlled Study with Potentially Strong Generalizability: 14
  • Theoretical and Review Article: 27

 

EFT IN DE PRAKTIJK WERELDWIJD

EFT is inmiddels een erkende interventie in de Verenigde Staten en in Australië. In het Verenigd Koninkrijk hebben de onderzoekers van Staffordshire University de National Health Service al in 2014 gewezen op de toepasbaarheid van EFT op een groot aantal psychische problemen. Ook in Nederland krijgt EFT steeds meer aandacht en wordt het in reguliere settings gebruikt (bijvoorbeeld verwijzingen door bedrijfsartsen en huisartsen, in de verslavingszorg, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis (voor het personeel), VU universitair centrum (voor studenten).

EEN AANTAL INTERESSANTIE ONDERZOEKEN BRENGEN WE ONDER DE AANDACHT:

Dr. Peta Stapleton is klassiek geschoold klinisch psycholoog. Aanvankelijk was zij erg sceptisch over EFT. Nadat ze de resultaten zag die met EFT behaald werden, was ze geïntrigeerd en inmiddels doet ze veel onderzoek naar EFT. In onderstaande video vertelt ze hier op een begrijpelijke manier over (in het Engels). 

BRONNEN:

Hieronder volgt een aantal webpagina’s van andere EFT organisaties waar je verder kunt lezen als je meer over onderzoek wilt weten.