Skip to main content
  • Reactie op uitzending Omroep Max – angststoornissen

12-01-2017

Geachte medewerker van Omroep Max,

Blij met aandacht voor angststoornissen
Maandagmiddag jl. was er in de uitzending Tijd voor Max een interessant item over angststoornissen (vanaf 21″30). Mooi dat dit met humor en duidelijke voorbeelden werd verteld door Pepijn Schoneveld. Dat doorbreekt wellicht een deel van het taboe dat er heerst rondom psychische problemen. Daar zijn wij blij mee omdat veel mensen de stap naar hulp met moeite nemen. Mooi ook dat er duidelijk naar voren komt dat er wel wat aan te doen is.

Niet alleen enthousiast
Toch zijn wij niet alleen enthousiast over dit item. We laten ook graag een ander geluid horen, in de veronderstelling dat u feedback op uw programma waardeert. Pepijn is goed geholpen dmv Cognitieve Gedragstherapie, wat uiteraard heel fijn is voor hem en vele anderen. Er zijn echter veel meer manieren om angstklachten op te lossen en naar onze mening werd in de uitzending wat eenzijdig bericht gedaan.

De andere helft van het verhaal
Gedachten zijn een cognitief product. Via het veranderen van gedachten angst aanpakken is op z’n best het halve verhaal. Onderzoek heeft aangetoond dat 95% van ons gedrag onbewust en ongepland is. Het zijn met name onze emoties en gevoelens die ons gedrag sturen. Angst ontketent een stressreactie in ons lichaam. Met cognitieve gedragstherapie kunnen mensen bewust gemaakt worden van hun gedachten hierover. Maar daarmee los je de stressreactie nog niet op. Er zijn meer behandelmethoden die ingezet kunnen worden om (ook) deze fysieke stressreactie aan te pakken.

Emotional Freedom Techniques
Emotional Freedom Techniques (EFT) is zo’n andere methode. Wetenschappelijk onderzoek toont dit aan, en misschien nog belangrijker: de praktijk wijst het uit. Om het probleem echt te kunnen oplossen is het noodzakelijk om de vicieuze cirkel van de stressreactie te doorbreken. Angst is een emotie, die voortkomt uit het limbische systeem (de amygdala), bedoeld om ons te laten overleven. Met EFT kunnen we de angst rechtstreeks aanpakken. Het voert nu te ver om deze methode helemaal uit te leggen. We zijn bereid u er meer over te vertellen en dat kan natuurlijk ook een keer bij u in een uitzending.

Het belang van de kijker
Waar het ons nu om gaat is dat we het jammer vinden dat er bij zo’n belangrijk onderwerp, zo eenzijdig wordt bericht over de mogelijke oplossingen. Hoe mooi zou het zijn als kijkers een ruimer beeld van de mogelijkheden zouden krijgen. Cognitieve gedragstherapie helpt, maar zeker niet bij iedereen, zo weten veel van de EFT behandelaars op basis van de cliënten die zij ontvangen. Evengoed zal dat ook voor EFT gelden. Wij zullen nooit zeggen dat EFT zaligmakend is voor iedereen, al zien wij wel zeer goede resultaten bij een grote groep mensen. Als meer verschillende methoden genoemd zouden worden, kunnen kijkers daarna zelf op zoek gaan naar dat wat bij hem of haar past, dat is wat wij graag in de media en dus ook bij Omroep Max zouden zien.

We hopen van u te horen.

Anita Eeltink,

Voorzitter Stichting EFT