Skip to main content

Rot voelen: hoe komt dat, en hoe kom je ervan af?

(door Victor Hameleers)

Rot voelen: hoe komt dat, en hoe kom je ervan af?

Wie kent het niet?!

Het gevoel niet lekker in je vel zitten, of je zelfs (heel) rot voelen. Automatisch willen we van dit gevoel af en doen dan dingen om van dat rot gevoel af te komen. Meestal zijn deze dingen echter niet zo handig waardoor weer andere problemen ontstaan.

Kind-zijn
Een kind is van nature open, spontaan, direct, eerlijk, sterk, creatief etc…Deze onbelemmerde staat van zijn wordt onbewust afgewezen door de opvoeders, (‘doe niet zo druk’ , ‘maak niet zo’n lawaai’, ‘hou nu eens je mond’, ‘zeur niet zo’ etc.) van waaruit de identiteit gaat ontstaan. Door deze pijnlijke afwijzingen gaat het kind afleren om zich zo spontaan, eerlijk of direct te gedragen en gaat een afwijzende houding tegen zichzelf aannemen en creëert een negatief idee van zichzelf. Een negatieve overtuiging…!

Afwijzing – dat wil je niet voelen
Het kind leert dat het niet goed genoeg is, niet slim niet sterk enzovoort. Het kind ervaart dit als een volledige afwijzing. Om dit pijnlijke gevoel te voorkomen gaat het kind dit gevoel bedekken, en gaat zich gedragen zoals het denkt te moeten van de opvoeders. Het gaat zich gedragen/voordoen om toch nog te laten zien aan de buitenwereld dat we wel goed zijn!

Jong geleerd…
Als we bijvoorbeeld op volwassen leeftijd te maken krijgen met een relatiebreuk, verlies van je baan of de dood van een geliefd persoon blijkt dat we niet meer wegkomen met ons aangeleerde verdedigingsmechanisme. We voelen ons rot, en ervaren intens verdriet.In plaats van dit rot gevoel/verdriet te voelen, proberen vanuit onze aangeleerde patronen dit rot gevoel te bedekken met iets anders.

Vluchtgedrag
We vluchten als het ware voor dat gevoel door een middel te gaan gebruiken of een handeling uit te voeren die je tijdelijk beter laat voelen, zoals eten/snoepen, drugs, alcohol, seks, gokken, porno of je gaan storten op je werk, sport of ander gedrag. En steeds als je je rot gevoel probeert te bedekken met het middel of handeling, wordt die onvrede groter. Hier voelen we ons weer schuldig over, schamen we ons en voelen ons weer slecht enzovoort. Om dit niet te willen voelen gaan we dit wederom bedekken met hetzelfde (vlucht) gedrag, we voelen ons weer even wat prettiger.
Snel daarna komt het schuldgevoel weer opduiken en de (verslaving) cirkel is rond. In zekere zin concludeer ik dat we eigenlijk allemaal verslaafd zijn. Primair aan bepaalde gedachten/gevoelens maar zeker ook aan gedrags patronen.

Emotional Freedom Techniques als oplossing
Gelukkig hoeven we niet ons hele leven hieraan vast te ‘houden’. Met Emotional Freedom Techniques kunnen deze repeterende patronen doorbroken worden. Na decennia van geworstel en rot voelen heb ik zelf met EFT mijn verslaving definitief kunnen beëindigen, en heb als EFT counselor al vele mensen van hun ‘verslaving’ af kunnen helpen zonder de terugkerende pijn te moeten voelen van eerdere vervelende , pijnlijke levenservaringen.