• Blessures

Mentale stress

Als je als sporter te maken krijgt met een blessure levert dat vaak ook mentale stress op. Die stress belemmert een voorspoedig herstel. Het is daarom zinvol om niet alleen te werken aan het fysieke herstel, maar ook te kijken naar de emotionele en mentale factoren. Er kunnen verschillende dingen spelen.

Je kunt je zorgen maken over of je wel weer terug kunt komen op je oude niveau, over welke invloed de blessure zal hebben op je sportcarrière. Er zijn misschien verwachtingen van de club of de sponsor, waar je niet aan kunt voldoen. Ook kun je het gevoel krijgen dat je er niet meer bijhoort. Je team gaat verder, maar jij kunt niet meer mee.

Frustratie

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Voor veel sporters blijkt het makkelijker te zijn om tot het uiterste te gaan dan om in te houden. Je kunt dan geneigd zijn om te snel te veel te willen, en wanneer het niet gaat zoals je graag wilt, ligt frustratie op de loer.

Pijn wordt door je lichaam als stress ervaren. Je lichaam zal dan ook een stressreactie geven wanneer je pijn ervaart. Wanneer je een acute blessure hebt, kan het zijn dat de pijn en schrik van het moment dat je de blessure opliep, zich heeft vastgezet in je lichaam. Ook kun je onbewust spanning in je lichaam creëren, omdat je probeert het gebied van de blessure te ontzien en pijn probeert te vermijden.

Deze stress en spanning belemmeren het herstel.

Angst voor een nieuwe blessure

Sporters ervaren ook vaak dat ze na fysiek herstel niet meer voluit durven te gaan. Het vertrouwen in het lichaam is aangetast en er is angst om opnieuw geblesseerd te raken. Niet alleen de prestaties lijden hieronder, maar ook het risico op nieuwe blessures wordt hierdoor groter.

Blessures en EFT

Alle bovengenoemde vormen van mentale en emotionele stress die voort kunnen komen uit blessures zijn goed te behandelen met EFT. Daarnaast is het soms mogelijk om direct op de fysieke klachten te werken en deze met EFT te verlichten of zelfs op te lossen. Een breuk of een spierscheuring kun je weliswaar niet repareren met EFT, maar stijfheid, pijn of irritatie verlichten lukt regelmatig wel. Het is absoluut het proberen waard.

N.B. EFT is een aanvulling op en geen vervanging van behandeling door een arts of fysiotherapeut.

Lees ook hoe je je (sport)prestaties kunt verbeteren met EFT.