• Van stress naar burn-out

“Toen knapte er iets in mij en ik kon helemaal niets meer.”
Een burn-out na langdurig aan stress te zijn blootgesteld, treedt vaak van het één op het andere moment op. Een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis kan de aanleiding zijn. Maar aan een burn-out is een aantal fasen vooraf gegaan.

Stress

Stress of spanning is onvermijdelijk in het leven van alledag en is niet per definitie slecht voor je. Het menselijk lichaam reageert namelijk adequaat op spanning door het aanmaken van zogenaamde stresshormonen. Deze zorgen ervoor, dat je beter kunt functioneren en/of presteren als dat nodig is. Als je zorgt voor voldoende ontspanning en nachtrust komt je lichaam weer in balans en is er sprake van een gezonde situatie.

Chronische stress

Als er gedurende langere tijd geen balans is tussen spanning en ontspanning ontstaat er chronische stress. Dit kan zijn omdat je structureel te veel hooi op je vork hebt. Maar ook stressvolle gebeurtenissen kunnen een rol spelen.
De basisproductie van je stresshormonen is verhoogd. Signalen hiervan kunnen o.a. zijn: je bent vaker verkouden, je hebt een gejaagd gevoel bij alles wat je doet, je bent eerder geïrriteerd, je slaapt slechter, je hebt (vaker) last van hoofdpijn, maagpijn. In de vakantie of tijdens een paar dagen vrij verdwijnen je problemen als sneeuw voor de zon, of krijg je jùist klachten zoals hoofdpijn. Verandert er in je situatie niets, dan komen je klachten binnen korte tijd weer terug.

Overspannenheid

Als je overspannen bent heb je niet meer genoeg energie om je dagelijkse activiteiten naar tevredenheid te kunnen uitvoeren. Het wordt nu ernst! Je krijgt steeds meer last van de klachten die je al een tijdje hebt. Ook komen er andere klachten bij, zoals bijvoorbeeld paniekgevoelens, piekeren, verwardheid, nergens zin meer in hebben, stemmingswisselingen, neiging tot verslaving. Of op lichamelijk gebied slapeloosheid, duizeligheid, minder goed kunnen zien etc. Alleen drastisch ingrijpen en structureel dingen veranderen in je leven kan nog ernstiger gevolgen voorkomen.

Burn-out

Als je burn-out bent is de energie echt op. Je bent lichamelijk, mentaal en emotioneel opgebrand. Je kan niet meer verder. Vergelijk het met een auto, waarvan de tank leeg is, de reserve is op, de auto kan niet meer rijden. Je wordt nu gedwongen om “bij te tanken”.

EFT en burn-out

Als je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, heel betrokken bent bij het wel- en-wee van anderen, perfectionistisch bent of een hoog normbesef hebt, loop je een groter risico op een burn-out. Behalve deze persoonlijkheidskenmerken kan ook een onverwerkte traumatische gebeurtenis uiteindelijk een burn-out tot gevolg hebben.
Burn-out is goed te behandelen met EFT. Heftige gevoelens kunnen worden uitgedoofd en onderliggende belemmerende overtuigingen kunnen worden aangepakt. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de veranderingen die nodig zijn om te herstellen van een burn-out en om herhaling te voorkomen.
Bij een burn-out kan er ook hormonale ontregeling optreden, zoals bijvoorbeeld bijnieruitputting. Dan kan lichamelijke ondersteuning nodig zijn met behulp van supplementen of medicatie.

Wil jij stress voorkomen of je burn out behandelen met EFT?

Via Stichting EFT vind je eenvoudig een behandelaar die bij jou past.