• Eetproblemen / emotie-eten / ongezond eetgedrag

Eten is emotie. Een feest zonder taart is geen feest. En toch is eten voor sommige mensen zowel een vriend als een vijand. Als je geen maat weet te houden, eetbuien hebt of eeuwig op dieet bent bijvoorbeeld.

Met EFT kun je hier op een gunstige manier invloed op uitoefenen.

Gewoonte-eten

Als het op eten aankomt, hebben mensen de meest vreemde gewoontes. Vaak heeft dat niets meer te maken met de behoefte van ons lichaam aan voedingsstoffen, maar meer met onze geestelijke behoeftes. Deze gewoontes kun je veranderen met EFT. Die chocolaatjes die je na de nachtdienst altijd ‘nodig hebt’, kun je dan ineens links laten liggen.

Emotie-eten

Een ander eetprobleem is emotie-eten. Dit kan subtiel of overduidelijk zijn. Bijvoorbeeld iets ‘moeten’ eten als je je alleen voelt. Of als je eigenlijk verdrietig bent. Zo vult het eten niet alleen je maag, maar ook het ‘gat’ met de emoties die je liever niet voelt.

Bij de een uit zich dit in een zak chips in een keer leeg eten op momenten dat de partner voor langere tijd van huis is. De ander heeft ‘s nachts eetbuien en eet de koelkast leeg.

Met EFT kun je dit eetgedrag veranderen door de emoties die ‘weggegeten worden’, voorzichtig toe te laten, te accepteren en los te laten.

Eeuwig lijnen

En dan zijn er mensen die eeuwig aan de lijn doen. Mensen die prima weten hoe ze gezond kunnen eten, maar na een tijdje toch weer vervallen in hun oude eetpatroon. Soms is er op basis van het verleden sprake van overtuigingen als ‘ik ga het toch niet volhouden’ of ‘ach laat maar, voor wie doe ik het eigenlijk?’ Met EFT kun je deze overtuigingen onderzoeken en veranderen. Vaak heeft dit te maken met het het thema ‘eigenwaarde’.

Gediagnosticeerde eetstoornissen

Eetstoornissen als Anorexia, Boulima en Binge Eating Disorder zijn vaak complex. Verschillende factoren spelen een rol bij de oorzaak van deze ziektebeelden die soms ook raakvlakken hebben met een dwangstoornis of persoonlijkheidsproblematiek. De resultaten die je met EFT kunt behalen bij deze ernstige aandoeningen zullen dan ook sterk verschillen van persoon tot persoon. Datzelfde geldt voor mensen die juist bang zijn om te eten, vanuit een angststoornis.

EFT is als ondersteunende behandeling zeker mogelijk.