• Lichamelijke klachten/beperkingen

Lichamelijke klachten hebben vaak een negatieve invloed op je leven. Hoeveel last je hebt van je klachten heeft te maken met een aantal factoren, zoals:

  • de beperkingen die je klachten met zich meebrengen in je dagelijkse leven
  • de mate waarin je pijn hebt door je klachten
  • de zorgen die je je maakt over je klachten

Ieder mens heeft een eigen unieke beleving. Zo kan het zijn dat twee mensen met vergelijkbare lichamelijke klachten een volkomen andere kwaliteit van leven ervaren. De één is bijvoorbeeld regelmatig gefrustreerd over de situatie, opstandig en bij tijd en wijlen somber. Een ander met vergelijkbare klachten is ondanks alles over het algemeen opgewekt en actief.

De invloed van negatieve emoties

Negatieve emoties zoals frustratie, boosheid en verdriet veroorzaken spanning in je lichaam. Omdat er een wisselwerking is tussen lichaam en geest, is de kans groot dat je lichamelijke klachten hierdoor verergeren. Nemen je klachten toe, dan heeft dat weer gevolgen voor je welbevinden. Zo ontstaat er een negatieve spiraal.

Lichamelijke klachten en EFT

Lichamelijke klachten zullen met EFT soms kunnen worden opgelost, maar lang niet altijd. Wel kan met EFT gewerkt worden aan de negatieve emoties en onderliggende belemmerende overtuigingen. De spanning die door de negatieve emoties wordt veroorzaakt lost op, waardoor je je lichaam ontlast en in staat stelt te herstellen voor zover dat mogelijk is. Hierdoor en door een verandering in de beleving van de klachten, verbetert de kwaliteit van je leven.

Lichamelijke klachten die zijn ontstaan door spanning en emoties, de zogenaamde psychosomatische klachten, kunnen wel worden opgelost met EFT.