Skip to main content
  • Perfectionisme

Je best doen….of nog beter. 100% inzet tonen, of liever 150%. Dat kan een positieve eigenschap zijn. Werkgevers zijn vaak blij met deze medewerkers, deze mensen leggen de lat hoog en laten zelden een steek vallen. Dit zijn tegelijkertijd ook de werknemers bij wie er een risico op burn-out bestaat.

Want wie altijd meent dat het beter kan, is nooit tevreden. Niet met een prestatie, maar vaak ook niet met zichzelf. Dit levert continue stress en ook teleurstelling op.

Als je perfectionistisch bent, ben je diep van binnen vaak onzeker en juist bang om ‘niet goed genoeg’ te zijn. De lat leg je onbewust op een bijna onmogelijke hoogte, zodat de conclusie daarna opnieuw is: ‘zie je wel, weer niet goed (genoeg)’. En zo wordt de druk voor een volgende keer nog wat opgevoerd. De bekende vicieuze cirkel….

Perfectionisme en EFT

Met behulp van EFT kun je de strenge oordelen en verwachtingen die je hebt naar jezelf (en vaak ook naar anderen!) omvormen naar meer milde en vaak meer realistische oordelen en verwachtingen. Je best doen is dan écht goed genoeg en dat geeft vertrouwen en rust. Behandelingen kunnen gericht zijn op het ontladen van negatieve gevoelens (onzekerheid, angst niet goed genoeg te zijn etc.) die je op dit moment ervaart. Bij deze klacht kan het nodig zijn om ervaringen uit het verleden te behandelen.